Al kisah tak plak sya sangka tak semudah
itu nak buat kueh kegemaran sya yang satu ini …memang suka makan kueh ini dari
kecik dulu tapi tak terfikir langsung nak belajar buat sendiri…entah tetiba je
sejak kebelakangan ini sya teringin plakkk nak buat sendiri kueh tu ….itupun
sejak ternampak satu plastic kacang hijau dalam bekas Tupperware “ Aisehmen,
ada kacang hijau la dalam bekas ni…apa agaknya makananan yg sesuai nak masak ni
???? hati sya berkata-kata sambil membebel berdiri dalam dapor sambil mengelap dapor
yang tak ada rupa kemas sepanjang hayat ……”okeh, apa kata sya try buat kueh ….kueh
yang saya suka masa kecik dulu …. Zaman mak ada dulu mak memang rajin benor
masak sya waktu tu langsung tak minat nak masak …..mak dah meninggal baru padan
muka tak pandai masak kueh ……. Hahahaha ……Okeh, kueh yg ini memang sya suka lah
sebenar nya yang mana sampai sekarang sya suka beli kat office sya ….kat office
sya lah kan, kakak tu jual mahal gak kueh tu dia buat kecik je tapi dia jual
40sen satu keeping …. Dah dia buat kecik je harga mak ai tak ada rasa bersalah
langsung letak harga mahal …..tapi dah suka mahal-mahalpun bantai beli jugak
lahhhh !!!!! ………. Kalau kat kampong sya
kueh jenis macam tu harga 30sen je dan saizpun besar kalau tak buat camtu tak
ada siapa nak beli …..
“Okeh hari ini mood ada baik sikit why
not masa yang terluang waktu cuti Sabtu Ahad ni sya nak try buat kueh kacang
hijau. “Okeh apa kata kali ini kau buat sendiri lah wei wahai tuan punya blog
ini….trylah buat sendiri kueh tu tengok apa jadi ….. apa salahkan try dulu dia
jadi kueh ke tidak atau jadi benda lain …… So sya trylah pada hari Ahad yang
lepas dgn merendam dulu kacang hijau tu sebab pada pendapat sya kalau kita
rendam dulu kacang hijau tu kan jadi senanglah masak nanti tak payah nak rebus
lama-lama lagipun cepat masak dan cepat kacang hijau tu jadi lembik untuk buat
inti kueh tu ……..”betul ke sya nih buat macam nih atau kacang tu jadi busuk
kalau kita rendam lama atau akan jadi pokok tauge pulakkkk…karang kalau dah
tumbuh daun tauge dah jadi lain pulak kan ….. tak pasal-pasal dari nak buat
kueh dah jadi sayur taugeh buat sayur plakkkk ………..”aduh, lambab punya kepala
bab nak mencuba benda yang baru nih so bila sya dah rendam tu kan selama 2 hari
jadi sya pun nak try buat kueh tuh …..memang lawak betul, sya sebenarnya tak
tahu apa nama tepung yang sesuai nak buat kueh kacang tuh yang ada dalam bekas
itu cuma ada tepung ubi kayu…..ya tepung ubi kayu !!!!!…sesuai ke guna tepung
ini ???? “Ah, bantai lah nak try je nih jadi ke tidak kueh kacang nih ….. so
sya pun bancuhlah tepung tu sikit dulu + telor ayam+gula dan sya pun gaul
tepung tuh macam biasa………..”huh, tahu apa jadi????? Tepung tu jadi beku terus
…..bila dah beku macam gitu sya pun malas nak teruskan memasak cuma sya try
satu sahaja dan dengan menggunakan senduk je sya masukkan dalam kuali yang
tengah menggelegak dengan minyak panas tu ………………setelah beberapa minit sya tak
nampakpun kueh tu dah menjadi kueh kacang tetapi sebaliknya dah jadi kerepek
plakkk dah ….
Anak saya banyak kali Tanya apa jenis
kurh yang sya masak tu atas sebab malu nak mengaku yang sya sebenarnya memang
tak tahu memasak kueh tu sya pun cakap kat anak sya semata-mata nak
menggelakkan diri dari di tertawakan oleh anak sya yg memang becok itu ……”ala
dik, ini ibu try je ni buat kueh kacang nih sebab ibu tak pernah belajarpun
camne nak masak kueh kacang tuh ….ibu tak tahu tepung apa yang sesuai nak masak
kueh tu jadi ibu try je lah …..tak sangka plak ingat hati nak buat kueh tapi
dah jadi kerepek pulakkkk !!!!! ……………anak sya cuma diam bila sya cakap camtu
walhal sebenarnya sya tahu dia nak komplen sebenarnya tentu anak sya terkejut
bahawa sebenarnya mak dia yg dah tua nih tak pandai masak kueh …..”aduh,
begitulah wanita yang senantiasa mahu menyembunyikan sesuatu yang nyata walhal
apa salah kan sebagai manusia biasa kita mengaku bahawa kita memang tak tahu
memasak jenih kueh jenis sebegitu rupa ….. “okeh, di sebabkan niat kat hati
masih berkobar-kobar nak jugak try masak kueh tuh maka esoknya waktu kat
pejabat dan waktu tak sebok dengan kerja-kerja pejabat sya try search kat
Google nak cari info camne nak masak kueh kacang tuh ……………barulah tahu
sebenarnya bukan guna tepung ubi kayu sebenarnya tapi sebenarnya sepatutnya
guna tepung gandum untuk memasak kueh kacang tuh …..”aduh,aduh,aduh malu betol
patutlah tak jadi kueh kacang tapi dah jadi kerepek kacang ………….sesiapa nak
belajar buat kueh tuh ini sya dah dapatkan menu dari blog siapa tah tak ingat
saya Cuma tumpang “copy and paste” sebab tuan punya blog tu pun jenis tak kisah
orang nak ciplak menu masakan dia tuh …….. gitu lah adat kita sebagai manusia
biasa kan bila kita menceburkan diri dalam dunia blog ni kan tak perlu lah kita
beriya-iya sangat nak mengamalkan sikap kedekut tu …tuhan bagi kita ilmu untuk
di kongsi-kongsikan dengan orang lain kan…kan,kan,kan !!!!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Di bawah ini adalah cara yang betul nak buat
kueh kacang hijau tu….jangan ada plak yang ikut cara saya plakk sudah nanti
lain plakk jadinya …
Inti Kacang Hijau
Bahan-bahan nya ialah : -
Bahan-bahan nya ialah : -
·
1 cawan kacang hijau
·
3/4 atau 1 cawan gula
pasir (kalau manis lagi sedap kata orang)
·
1 sudu kecil garam
·
Air secukupnya untuk
merebus kacang (tambah air bila kacang masih tak empuk)
Cara2 membuatnya:
1.
Kacang hijau dicuci dan
ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
1.
Apabila air rebusan
hampir kering, tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu
sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk
mengelakkan berkerak atau hangus)
2.
INGAT : - Setelah benar2
kering, barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana
gula yang cair tu..
- Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali
sekala dan pastikan guna api sederhana.
- Apabila sudah mula kering, perlahankan api..dan kacau
sentiasa.
- untuk memastikan inti sudah masak - kacang yang
dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan
lagi walaupun api masih terpasang.
- Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum
dibentuk..
Bahan-bahan membuat
adunan tepung/batter:
- 1/2 cawan tepung gandum (kalan nak bagi garing boleh guna di campur tepung raggup supaya bila makan rasa ranggup)
- 1/3 sudu mkn marjerin
- 1 sudu kecil garam
- secubit gula
Setelah selesai bahan-bahan adunan boleh lah di kepul-kepulkan mengikut saiz yang di kehendaki dan pastikan dengan menggunakan api yang panas supaya cepat garing ....... jangan lupa kalao nak jual kueh kacang hijau nih perlu buat dengan rapi dan cantik supaya menimbulkan minat orang nak beli kueh tu .... kalau nak cantik guna bekas bulat yg di perbuat dari aluminium supaya bentuk bulat tu nampak kemas