09 Mei 2014

Kisah Kueh Kacang Hijau Nan Sekeping

Al kisah tak plak sya sangka tak semudah itu nak buat kueh kegemaran sya yang satu ini …memang suka makan kueh ini dari kecik dulu tapi tak terfikir langsung nak belajar buat sendiri…entah tetiba je sejak kebelakangan ini sya teringin plakkk nak buat sendiri kueh tu ….itupun sejak ternampak satu plastic kacang hijau dalam bekas Tupperware “ Aisehmen, ada kacang hijau la dalam bekas ni…apa agaknya makananan yg sesuai nak masak ni ???? hati sya berkata-kata sambil membebel berdiri dalam dapor sambil mengelap dapor yang tak ada rupa kemas sepanjang hayat  ……”okeh, apa kata sya try buat kueh ….kueh yang saya suka masa kecik dulu …. Zaman mak ada dulu mak memang rajin benor masak sya waktu tu langsung tak minat nak masak …..mak dah meninggal baru padan muka tak pandai masak kueh ……. Hahahaha ……Okeh, kueh yg ini memang sya suka lah sebenar nya yang mana sampai sekarang sya suka beli kat office sya ….kat office sya lah kan, kakak tu jual mahal gak kueh tu dia buat kecik je tapi dia jual 40sen satu keeping …. Dah dia buat kecik je harga mak ai tak ada rasa bersalah langsung letak harga mahal …..tapi dah suka mahal-mahalpun bantai beli jugak lahhhh !!!!! ……….  Kalau kat kampong sya kueh jenis macam tu harga 30sen je dan saizpun besar kalau tak buat camtu tak ada siapa nak beli …..

“Okeh hari ini mood ada baik sikit why not masa yang terluang waktu cuti Sabtu Ahad ni sya nak try buat kueh kacang hijau. “Okeh apa kata kali ini kau buat sendiri lah wei wahai tuan punya blog ini….trylah buat sendiri kueh tu tengok apa jadi ….. apa salahkan try dulu dia jadi kueh ke tidak atau jadi benda lain …… So sya trylah pada hari Ahad yang lepas dgn merendam dulu kacang hijau tu sebab pada pendapat sya kalau kita rendam dulu kacang hijau tu kan jadi senanglah masak nanti tak payah nak rebus lama-lama lagipun cepat masak dan cepat kacang hijau tu jadi lembik untuk buat inti kueh tu ……..”betul ke sya nih buat macam nih atau kacang tu jadi busuk kalau kita rendam lama atau akan jadi pokok tauge pulakkkk…karang kalau dah tumbuh daun tauge dah jadi lain pulak kan ….. tak pasal-pasal dari nak buat kueh dah jadi sayur taugeh buat sayur plakkkk ………..”aduh, lambab punya kepala bab nak mencuba benda yang baru nih so bila sya dah rendam tu kan selama 2 hari jadi sya pun nak try buat kueh tuh …..memang lawak betul, sya sebenarnya tak tahu apa nama tepung yang sesuai nak buat kueh kacang tuh yang ada dalam bekas itu cuma ada tepung ubi kayu…..ya tepung ubi kayu !!!!!…sesuai ke guna tepung ini ???? “Ah, bantai lah nak try je nih jadi ke tidak kueh kacang nih ….. so sya pun bancuhlah tepung tu sikit dulu + telor ayam+gula dan sya pun gaul tepung tuh macam biasa………..”huh, tahu apa jadi????? Tepung tu jadi beku terus …..bila dah beku macam gitu sya pun malas nak teruskan memasak cuma sya try satu sahaja dan dengan menggunakan senduk je sya masukkan dalam kuali yang tengah menggelegak dengan minyak panas tu ………………setelah beberapa minit sya tak nampakpun kueh tu dah menjadi kueh kacang tetapi sebaliknya dah jadi kerepek plakkk dah ….

Anak saya banyak kali Tanya apa jenis kurh yang sya masak tu atas sebab malu nak mengaku yang sya sebenarnya memang tak tahu memasak kueh tu sya pun cakap kat anak sya semata-mata nak menggelakkan diri dari di tertawakan oleh anak sya yg memang becok itu ……”ala dik, ini ibu try je ni buat kueh kacang nih sebab ibu tak pernah belajarpun camne nak masak kueh kacang tuh ….ibu tak tahu tepung apa yang sesuai nak masak kueh tu jadi ibu try je lah …..tak sangka plak ingat hati nak buat kueh tapi dah jadi kerepek pulakkkk !!!!! ……………anak sya cuma diam bila sya cakap camtu walhal sebenarnya sya tahu dia nak komplen sebenarnya tentu anak sya terkejut bahawa sebenarnya mak dia yg dah tua nih tak pandai masak kueh …..”aduh, begitulah wanita yang senantiasa mahu menyembunyikan sesuatu yang nyata walhal apa salah kan sebagai manusia biasa kita mengaku bahawa kita memang tak tahu memasak jenih kueh jenis sebegitu rupa ….. “okeh, di sebabkan niat kat hati masih berkobar-kobar nak jugak try masak kueh tuh maka esoknya waktu kat pejabat dan waktu tak sebok dengan kerja-kerja pejabat sya try search kat Google nak cari info camne nak masak kueh kacang tuh ……………barulah tahu sebenarnya bukan guna tepung ubi kayu sebenarnya tapi sebenarnya sepatutnya guna tepung gandum untuk memasak kueh kacang tuh …..”aduh,aduh,aduh malu betol patutlah tak jadi kueh kacang tapi dah jadi kerepek kacang ………….sesiapa nak belajar buat kueh tuh ini sya dah dapatkan menu dari blog siapa tah tak ingat saya Cuma tumpang “copy and paste” sebab tuan punya blog tu pun jenis tak kisah orang nak ciplak menu masakan dia tuh …….. gitu lah adat kita sebagai manusia biasa kan bila kita menceburkan diri dalam dunia blog ni kan tak perlu lah kita beriya-iya sangat nak mengamalkan sikap kedekut tu …tuhan bagi kita ilmu untuk di kongsi-kongsikan dengan orang lain kan…kan,kan,kan !!!!


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Di bawah ini adalah cara yang betul nak buat kueh kacang hijau tu….jangan ada plak yang ikut cara saya plakk sudah nanti lain plakk jadinya …

Inti Kacang Hijau

Bahan-bahan nya ialah : -
·                1 cawan kacang hijau
·                3/4 atau 1 cawan gula pasir (kalau manis lagi sedap kata orang)
·                1 sudu kecil garam
·                Air secukupnya untuk merebus kacang (tambah air bila kacang masih tak empuk)

Cara2 membuatnya:
1.    Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
1.    Apabila air rebusan hampir kering, tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
2.    INGAT : - Setelah benar2 kering, barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..
    1. Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
    2. Apabila sudah mula kering, perlahankan api..dan kacau sentiasa.
    3. untuk memastikan inti sudah masak - kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang.
    4. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..

Bahan-bahan membuat adunan tepung/batter:


    1. 1/2 cawan tepung gandum (kalan nak bagi garing boleh guna di campur tepung raggup supaya bila makan rasa ranggup)
    2. 1/3 sudu mkn marjerin
    3. 1 sudu kecil garam
    4. secubit gula 
 Setelah selesai bahan-bahan adunan boleh lah di kepul-kepulkan mengikut saiz yang di kehendaki dan pastikan dengan menggunakan api yang panas supaya cepat garing ....... jangan lupa kalao nak jual kueh kacang hijau nih perlu buat dengan rapi dan cantik supaya menimbulkan minat orang nak beli kueh tu .... kalau nak cantik guna bekas bulat yg di perbuat dari aluminium supaya bentuk bulat tu nampak kemas